Okulun Tarihçesi

26.12.2012 11055

Adını Erzurum´un yetiştirdiği önemli bilim ve devlet adamı merhum Rıfkı Salim Burçak beyefendiden alan okulumuz 1995 yılında eğitim öğretime başlamıştır.

1995-1996 Öğretim yılında 40 adet öğrenci sırası ve araç gereç eksiği ile ortaokul I. II. Sınıf ve Lise I. Sınıfta öğrenci alınmış, örgün eğitimde toplam 97, yaygın eğitimde 952 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. Kız Meslek Lisesi'nde Giyim, Nakış, Çocuk Gelişimi, El Sanatları ve Kurum Beslenmesi alan/bölümleri ile örgün eğitime devam edilmiştir.

27.12.1995 tarihinde Erzurum Yenişehir Rıfkı Salim Burçak Kız Meslek Lisesi ismi verilmiştir. 1996-1997 öğretim yılında okulumuz Anadolu Kız Meslek Lisesi bünyesinde hazır giyim bölümü ile eğitim ve öğretime başlamıştır. 1997-1998 öğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi bünyesinde Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümü açılmıştır. Bilgisayar laboratuvarı açılmıştır.

Okulumuz bünyesinde bulunan Pratik Kız Sanat Okulu´nda yaş sınırlaması olmaksızın 15´ten 70 yaşına kadar her yastaki okuma yazma bilen kursiyerlere mesleki eğitime yönelik kurslar açılmış, bu faaliyetlerimiz 2012 – 2013 öğretim yılının sonuna kadar bağımsız olarak devam etmiştir. Bu faaliyetlerin Halk Eğitimlerin bünyesinde toplanmasından sonra yaygın eğitim kapsamında Halk Eğitim merkezleriyle işbirliğine gidilerek bu tür kursların okulumuzda açılması mümkün olabilir hale gelmiştir.

1999-2000 öğretim yılında Kız Meslek Lisesi bünyesinde Çocuk Kulübü açılarak faaliyete geçirilmiştir. Aynı öğretim yılı içerisinde 12.11.1999 tarihinde okulumuz tam gün -tam yıl uygulaması kapsamına alınmıştır.

2000-2001 öğretim yılından itibaren Kız Meslek Lisesi´nde 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim kanunu gereği Giyim/Hazır Giyim bölümünde işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilmiştir. 2001-2002 öğretim yılından Giyim /Hazır Giyim bölümünde Bilgisayarlı Kalıp Hazırlama Atölyesi kurulmuştur.

2002-2003 öğretim yılında Kız Meslek Lisesi bünyesinde Cilt Bakimi ve Kuaförlük alan/bölümü açılmıştır. PKSO kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde lise ve üniversite mezunlarına bölüm diploması verilmesi için kurslar başlatılmış ayni yıl ilk mezunlar verilmiştir.

2004-2005 öğretim yılında okulumuz Bilgisayar, Cilt Bakimi ve Kuaförlük, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümlerinde 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu gereği dört bölümde öğrenciler işletmelerde mesleki eğitime gönderilmiştir. 2014-2015 öğretim yılında Anadolu Meslek Programı uygulaması başlatılmıştır.

RIFKI SALİM BURÇAK KİMDİR?

Erzurum'da doğdu. Mülkiye Mektebi'ni bitirdi ve aynı okulun siyasal tarih kürsüsüne asistan, doçent ve profesör oldu. Daha sonra siyasi hayata atılarak, Erzurum milletvekili seçildi. Gümrük ve Tekel bakanlığı ve Milli Eğitim bakanlığı yaptı. Gazi Terbiye Enstitüsü'nde öğretim üyeliğine atandı. Ayrıca, İktisadi ve Ticari ilimler akademisinde ve Başkent Özel Gazetecilik Okulu'nda siyasal tarih dersleri de verdi. 1974'de emekliye ayrılan Rıfkı Salim Burçak, 1998'de vefat etmiştir.

Erzurum'a önemli hizmetler vermiş, Atatürk Üniversitesi'nin kuruluşunda büyük emekleri olmuştur. Ayrıca 1984-1987 yılları arasında YÖK Genel Kurul üyeliği görevinde bulunmuştur.