Adalet Alanı’nda; cezai ve hukukî adalet uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
İnfaz ve Koruma
Zabıt Kâtipliği
Bu programı tamamlayanlar;
Süreli metin yazma işlemleri, temel hukuk kuralları, devletin temel organları, yargı teşkilatı, yargı bilişim sistemleri, hukuk dili ve dilekçelere ait iş ve işlemler, kamu hukuku ve özel hukuka ilişkin işlemler ile medeni hukuk ve usul hukukuna ilişkin iş ve işlemler, kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarını kullanma yeterlikleri, devlet memurluğu kavramı, türleri, personel sınav ve atamaları, hak, yükümlülükler, memuriyette etik kurallar ve bunlara bağlı olarak yapılan yazışmalar, Türk İdare Teşkilatı’nın yapısı ve işleyişi, idare hukuku, idari yargı uygulamaları ile ilgili iş ve işlemler, evrak tasnif ve takip işlemleri yapma ile ortak beceri ve yetkinlikleri kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayanlara;
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen unvanı verilir.
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj yapar.
Bu alandan mezun olanlar;
Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) Teşkilatı, Cumhuriyet Başsavcılıkları, yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimleri, özel güvenlik şirketleri ile kamu ve özel kurumların güvenlik ile ilgili birimlerinde de çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.
Adres:
YUNUSEMRE MAH. LİSE SK. NO 2C PALANDÖKEN / ERZURUM
Telefon
04423154774